2. Johdanto. Ohjauksen ja digiohjauksen käsitteet





Johdanto. Ohjauksen ja digiohjauksen käsitteet (18.-24.3.)

Tervetuloa MOOC-viikolle 1
Perehdy teemaviikon tavoitteeseen, sisältöön, suoritusohjeeseen ja työvälineisiin lukemalla alla oleva kuvaus. Vaihtoehtoisesti voit katsoa teemaviikon esittelyvideon (kesto: 6 min 38 s, tekstitetty). Koko MOOCin aloituswebinaari pidetään 18.3.2019 klo 10-11. Tallenne aloituswebinaarista on mahdollista katsoa myös sinulle sopivana ajankohtana (ollut saatavilla ainaostaan Moodlessa). Lopputyöwebinaari pidetään 20.3.2019 klo 14-15. Tämänkin webinaarin tallenteen voit katsoa sinulle sopivana ajankohtana (ollut saatavilla ainoastaan Moodlessa). Tämän viikon sisältövastaavina ovat Hanna Ylönen ja Eija Kempas.

Teemaviikon tavoite ja sisältö
Orientoituminen Digiohjaaja cMOOCin tavoitteisiin, sisältöön, oppimisympäristöön ja työskentelytapoihin. Omaan pienryhmään tutustuminen. Oman osaamisen kartoittaminen ja osaamissuunnitelman laatiminen. Lopputyön sisällön ja muodon tunnistaminen. Ohjauksen ja digiohjauksen käsitteisiin perehtyminen.

Materiaalit
Teemaviikko sisältää erilaisia oppimateriaaleja Verkko-ohjaaja -oppaasta webinaareihin. Päämateriaalina toimii Verkko-ohjaaja -oppaan luku Ohjaus ja verkko-ohjaus sekä muu aiheeseen liittyvä materiaali. Muut materiaalit toimivat lisämateriaalina ja voit tutustua niihin oman mielenkiintosi ja tarpeidesi mukaan.

Suoritusohje
Tutustu teemaviikon sisältöön ja materiaaleihin ja suorita annetut tehtävät. Tämä teemaviikko sisältää viisi oppimistehtävää. Tehtäväkohtaiset suoritusohjeet on määritelty tehtävänkuvauksissa. Teemaviikko on laajuudeltaan noin 11 tuntia opiskelijan työtä.

Työvälineet
Tietokone tai mobiililaite, nettiyhteys, kuulokemikrofoni, MOOC-alusta sekä tehtävästä riippuen eri digiohjauksen välineet.

Tehtävät


2.1 Aloituswebinaari

Aloituswebinaarissa luomme yleiskatsauksen Digiohjaaja cMOOCin tavoitteisiin, sisältöihin ja työskentelytapoihin.

Osallistu aloituswebinaariin joko reaaliaikaisesti 18.3.2019 klo 10-11 tai katso webinaaritallenne (ainaostaan Moodlessa) sinulle sopivana ajankohtana. Tallenne julkaistaan osiossa 2.1 ja julkaisusta ilmoitetaan erikseen. Ohjeita Collaborate-webinaarissa toimimiseen löydät kurssi-info osiosta.

HUOM! Pääset kirjautumaan sisään 15 min. ennen istunnon alkamista ja testaamaan äänen kuuluvuuden. Tässä istunnossa sinulla on käytössäsi chat- eli pikaviestimahdollisuus.

Sisältö mm.

•Mitä tarkoittaa cMOOC?
•Digiohjaaja cMOOCin tavoitteet ja sisältö
•Viikkoteemat, työskentelytavat, tehtävätyypit, keskeiset sisällöt
•Pienryhmät, pienryhmäohjaajat, ohjaus ja tiedotus
•MOOC-alustan ominaisuudet, ml. oman edistymisen seuranta ja palaute
•Osallistujien kysymykset ja kommentit
•Odotukset tulevista MOOC-viikoista

>>>>> Tehtävä 2.1 on suoritettu, kun olet osallistunut aloituswebinaariin tai katsonut tallenteen. Merkitse itse webinaari suoritetuksi klikkaamalla sen vieressä olevaa ruksi-merkkiä, kun olet osallistunut siihen tai katsonut tallenteen. <<<<<

2.2 Osaamiskartoitus 1

Vastaa oheiseen osaamiskartoituskyselyyn (Osaamiskartoitus on tehty tentti-toiminnolla Moodlessa, joten se on nähtävillä ainoastaan siellä), jonka avulla voit arvioida digiohjaukseen liittyvää osaamistasi.

Hyödynnät osaamiskartoituksen tuloksia tehtävässä 2.4 Digiohjauksen osaamissuunnitelma. Osaamiskartoitus myös toistetaan lopputyöosiossa 7.2, jolloin voit arvioida oman osaamisesi kehittymistä tällä MOOCilla ja hyödyntää tuloksia omassa lopputyössäsi.

Paina "Tee tentti nyt" -painiketta ja vastaa kysymyksiin ohjeen mukaisesti. Lopuksi paina "Lopeta tentti" -painiketta. Saat yhteenvedon vastauksistasi, kun painat "Palauta kaikki ja lopeta" -painiketta. Omiin vastauksiisi voit palata myöhemmin painamalla "Näytä uudelleen" -painiketta. (Osaamiskartoitus on tehty tentti-toiminnolla Moodlessa, joten se on nähtävillä ainoastaan siellä).

>>>>> Tehtävä 2.2  on suoritettu, kun olet vastannut osaamiskartoituksen kysymyksiin. <<<<<

2.3 Ohjauksen ja digiohjauksen käsitteet

Tässä tehtävässä perehdymme ohjauksen ja digiohjauksen käsitteisiin. Pohdimme, mitä tarkoittaa ohjaus, tieto- ja neuvontatyö sekä digi- ja verkko-ohjaus. Tarkastelemme myös ohjaukseen ja digiohjaukseen liittyviä osaamisalueita.

Tehtävän tarkoituksena on kurkistaa monipuolisesti ohjauksen ja digiohjauksen eri osa-alueisiin ja tehtäviin. Tavoitteena on, että muodostat oman pohdintasi kautta kokonaiskäsitystä ohjauksesta, tieto- ja neuvontatyöstä sekä niihin liittyvistä digitaalisista toimintatavoista. Seuraavien viikkojen aikana perehdymme syvemmin ohjauksen ja digiohjauksen prosesseihin, välineisiin ja erityispiirteisiin.

Jos alla olevat materiaalit ovat sinulle jo tuttuja, voit myös perehtyä Lisämateriaalia-osiossa olevaan materiaaliin tai ehdottaa sinne omia, mielellään verkossa saatavilla olevia lähdeviitteitä Kerro, kysy, keskustele! -keskustelualueella.

Perehdy seuraavaan materiaaliin:

Verkko-ohjaaja -oppaan (Oamk 2017)  lukuun "Ohjaus ja verkko-ohjaus" (s. 11-15); vaihtoehtoisesti voit katsoa edellä mainittujen sivujen sisällön myös videona (7 min 42 s, tekstitetty) ja

Oamkin ePooki-asiantuntijablogin kirjoitukseen "Digiohjaus laajentaa ohjauksen saatavuutta" (Ylönen H. 2018)  ja

Risto Vuorisen (2016) artikkeliin "Näkökulmia elinikäiseen ohjaukseen" (s. 59-63) Koordinaatin julkaisussa Koordinaatit nuorten tieto- ja neuvontatyöhön. Suuntaviivoja ammatilliseen osaamiseen (tämä materiaali ei ole enää saatavilla).

Lisäksi valitse vähintään kaksi tekstikokonaisuutta seuraavasta listasta:

Kettunen, Jaana 2016. Millaisia taitoja sosiaalisessa mediassa tapahtuva ohjaus edellyttää? (s. 71-74) Koordinaatin julkaisussa Koordinaatit nuorten tieto- ja neuvontatyöhön. Suuntaviivoja ammatilliseen osaamiseen (tämä materiaali ei ole enää saatavilla).

Opetushallitus 2014. Hyvän ohjauksen kriteerit. Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen.

Osaamiskeskus Koordinaatin verkkosivusto: Mitä on nuorten tieto- ja neuvontatyö? Periaatteet, Tavoitteet, Toimintamuodot (tämä materiaali ei ole enää saatavilla).

Verkko-ohjaajan opas (Oamk 2017): Luku "Verkko-ohjauksen palvelukokonaisuuden suunnittelu", s. 30-41

Pyrstöjärvi, Tiina 2011. Mitä on sulautuva ohjaus (Blended Counselling)? Itä-Suomen yliopisto (materiaali HAKA-tunnistautumisen takana)

Inkinen, Alina 2017. Katsaus koulutusta, työuraa ja työelämää koskeviin verkkopalveluihin, julkaisussa Näkökulmia uraseurantaan ja uraohjaukseen (Amkista uralle! -hankkeen loppuraportti)  s. 100-106.

Esimerkki opintojen ohjaussuunnitelmasta:

Oulun ammattikorkeakoulu 2016. Opintojen ohjaussuunnitelma.

Pohdi tekstejä lukiessasi esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

Mitä sinulle uutta tietoa materiaali sisältää? Onko materiaalissa sinulle uusia käsitteitä? Merkitse uudet käsitteet itsellesi muistiin ja etsi niille vastauksia MOOCin aikana tai yhteisessä keskustelussa.
Millaisista osa-alueista ohjaus- sekä tieto- ja neuvontatyö materiaalin valossa koostuvat?
Mitkä kolme asiaa tai termiä mielestäsi kuvaavat digiohjausta parhaiten?
Millaista osaamista digi- ja verkko-ohjaus mielestäsi edellyttävät ohjaajalta? Pohdi vähintään kolme eri osaamisaluetta.

Tulet hyödyntämään ohjauksen ja digiohjauksen käsitteisiin ja sisältöön pureutuvaa materiaalia tehtävässä 2.4 Digiohjauksen osaamissuunnitelma. Voit kirjata havaintoja ja tehdä materiaalista muistiinpanoja esimerkiksi Kurssi-infoalueelta löytyvään Oppimispäiväkirjaan tai omiin tiedostoihisi. Muistiinpanoja voit hyödyntää myös lopputyössäsi.

>>>>> Tehtävä 2.3  on suoritettu, kun olet perehtynyt annettuun materiaaliin ja vaihtoehtoiseen materiaaliin ja merkinnyt itse tämän tehtävän suoritetuksi. <<<<<

2.4 Digiohjauksen osaamissuunnitelma

Muokkaa ennakkotehtäväviikolla osiossa 1.1 aloittamaasi omaa digiohjauksen osaamistavoitettasi edelleen eteenpäin laajemmaksi osaamissuunnitelmaksi.

Osaamissuunnitelman laatimisessa voit hyödyntää ennakkotehtävässä pohtimiasi ajatuksia, oman osaamiskartoituksesi tuloksia sekä tutustumiesi artikkelien sisältöjä.

Osaamissuunnitelman laatimisessa voit hyödyntää myös Osaamiskeskus Koordinaatin (2018) julkaisemaa Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskarttaa: ks. erityisesti s. 56-60, Liite 2, kohta 8: Verkkoperustaisen nuorten tieto- ja neuvontatyön osaaminen. (tämä materiaali ei ole enää saatavilla).

Laajenna ennakkotehtäväviikolla tarkastelemaasi näkökulmaa osaamiskartoituksen eri osa-alueisiin. Pohdi, millaisia kehittämistarpeita tunnistat juuri nyt itselläsi olevan digiohjaukseen liittyen. Kuvaamasi kehittämistarpeet voivat liittyä myös oman organisaatiosi kehittämistarpeisiin. Voit käyttää halutessasi suunnitelmassasi myös itse löytämiäsi lähteitä. Merkitse kaikki käyttämäsi lähteet suunnitelmaan.

Kuvaa suunnitelmassasi, haluatko syventää osaamistasi erityisesti opintojen ohjauksen vai tieto- ja neuvontatyön näkökulmasta? Muita pohdittavia kysymyksiä voivat olla mm. miten voisit soveltaa oppimaasi mahdollisesti jatkossa omassa työssäsi tai liittyvätkö kehittämistarpeesi enemmän digohjauksen menetelmiin vai teorioihin?

Osaamissuunnitelman ohjeellinen laajuus on noin 300-500 sanaa. Vaihtoehtoisesti voit myös laatia muutaman minuutin mittaisen videotallenteen.

Jaa valmis osaamissuunnitelmasi oman pienryhmäsi keskustelualueella liitetiedostona tai linkkinä tiedostoon. Esittäydy samalla omalle pienryhmällesi. Kuvaa millaisessa ohjaus- tai neuvontatehtävässä toimit tai millä tavalla ohjaus muutoin liittyy työhösi, opiskeluusi tai elämääsi.

Anna kannustavaa palautetta kahden muun pienryhmäsi jäsenen osaamissuunnitelmasta pienryhmäsi keskustelualueella. Pyri antamaan palautetta niille ryhmäsi jäsenille, jotka eivät ole vielä saaneet palautetta muilta.

Saat osaamissuunnitelmastasi henkilökohtaisen palautteen myös omalta pienryhmäohjaajaltasi keskustelualueen yksityisviestinä. Pienryhmäohjaajat antavat palautteen kaikille osaamissuunnitelman sunnuntaihin 24.3.2019 klo 23.59 mennessä palauttaneille kahden seuraavan viikon kuluessa.

>>>>> Tehtävä 2.4 on suoritettu, kun olet palauttanut oman osaamissuunnitelmasi pienryhmäsi keskustelualueelle keskustelunavauksena ja antanut palautetta kahden muun pienryhmäsi jäsenen osaamissuunnitelmasta. <<<<<

2.5 Lopputyö-webinaari

Ensimmäisen teemaviikon toisessa live-webinaarissa käydään läpi Digiohjaaja cMOOCin lopputyön tavoitteet, sisältö, suoritustavat ja palautusaika. Webinaarissa on mahdollista esittää kysymyksiä lopputyöhön liittyen.

Osallistu lopputyöwebinaariin joko reaaliaikaisesti 20.3.2019 klo 14-15 tai katso webinaaritallenne sinulle sopivana ajankohtana. Tallenne julkaistaan osiossa 2.5 ja julkaisusta ilmoitetaan erikseen. Ohjeita Collaborate-webinaarissa toimimiseen löydät kurssi-info osiosta.

Lopputyöhön liittyviä suoritusohjeita löydät kootusti osiosta 7. Lopputyö.

>>>>> Tehtävä 2.5 on suoritettu, kun olet osallistunut Lopputyö-webinaariin tai katsonut tallenteen. Merkitse itse webinaari suoritetuksi klikkaamalla sen vieressä olevaa ruksi-merkkiä kun olet osallistunut siihen tai katsonut tallenteen. <<<<<